Тази година предстои 10-процентно съкращение на централната администрация. Това включва към 50 ведомства, в които влизат министерства агенции, областни управи, и др.

До края на месеца всички ведомства трябва да изготвят плановете си. Съкращенията обаче се оказа, че вече са в ход, тъй като това перо в бюджета е с 10 на сто по-малко през 2015 г.

Така предвиденото съкращение ще засегне 12 хиляди души.

През 2014 г. предният финансов министър също обеща 10-процентово съкращение - на 11 хиляди души от 110-хилядна администрация. През 2013 г. - също 10 процента, но от 144-хилядна администрация. От тази внушителна бройка само 11 хиляди са били незаетите щатове.

Най-много чиновници са съкратени през 2006 година - повече от 12 хиляди, а 6 години по късно броят им е увеличен с 14 хиляди.

В най-тежка ситуация е икономическото министерство, което хем трябва да съкрати хора, хем да се раздели на три ведомства - икономика, енергетика и туризъм.

В края на миналата година са съкратени 233 души, а само за първия месец на 2015 г. са съкратени още 28 души.

Отрязани са и 20 незаети бройки.

В същото време в най-малкото министерство - на спорта - съкращенията изправят служителите пред риска да не могат да си вършат работата.

„Щатът е сведен до санитарния минимум, всяко намаляване ще доведе до затруднения в изпълнението на нашата работа. когато е създавано министерството през 2001 година представителите ни са били 28. Сега са 12. Представете си как един човек как ще отговаря за Пловдив, Пазарджик и Смолян”, посочи ресорният министър Красен Кралев.

Областните управи също ще режат бройки. В софийската преди Нова година са намалени от 72-ма на 63-ма.

Управляващите имат намерение не само да съкратят администрацията, но и да я реформират - да стане професионална и деполитизирана, както и да се назначава след конкурс.