Цените на горивата в България са едни от най-високите, защото тези, които произвеждат и продават, изкарват най-високите производствени практики. Това обяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в предаването „Лице в лице”.

Той уточни, че не може да каже дали тези фирми само изкарват или действително имат такива разходи, защото не е упълномощен да влиза в компаниите. Това е в правомощията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) – те могат да влизат в компаниите и да налагат глоби до 50 хил. лв., напомни експертът.

Трайков признава, че КЗК среща известни затруднения да изпълнява задълженията си, като факта, че им трябва разрешение от съда, за да влязат в една компания, а пък съдията има задължение да предупреди фирмата за посещението на комисията.

Той напомни, че КЗК вече е констатирала, че акцизните складове са концентрирани в две компании (имената им в доклада са задраскани, защото са търговска тайна).

Енергийният експерт напомни, че правителството също може да предприеме мерки срещу големи изкривявания на пазара. По думите му голямо изкривяване на пазара с горива е имало през август тази година и го определи като „стригане” на потребителите по време на отпуските.

Един от начините държавата да се намеси в такива случаи е да използва част от държавния резерв за интервенция на пазара. Друг начин е тя да стане оператор на акцизни стоки, а третият е да подпише споразумение със съседните на България страни за доставка на горива. Такива споразумения нямат само две държави в ЕС – България и Гърция, а Гърция няма, защото може да подпише само с нас, уточни Трайков.