Ново поскъпване на тока след месец. Причината - три пъти скача сумата, която плащаме за "зелена енергия" със сметките си. Увеличението ще е с 10% и трябва да стане факт от 1 юли. Това съобщи пред bTV председателят на Държавната комисия за енергиjно и водно регулираране Ангел Семерджиев. Това поскъпване обаче все още не е гласувано.

Основнaта причина за вдигането на цената, според председателя, е трикратно увеличение на дела на компонента на т.нар. „зелена енергия", който всеки потребител плаща в цената на тока. Тя е описана в индивидуалните ни фактури.

Интересното е, че това драстично увеличение ще бъде съпътствано с голямо намаление на преференциалната цена, на която държавата изкупува зелената енергия. И според асоциациите за възобновяеми енергийни източници не зелената енергия ще доведе до този драстичен скок на цената на тока за бита, а вдигането на таксите за пренос и на ценaта на конвенционалната енергия.

Според шефа на енергийния регулатор, зелената енергия все още е много скъпа, заради преференциалните цени, на които се изкупува токът от възобновяеми източници и потребителите трябва да поемат тези разходи.

„Определено ще натоварва сметките и това е основната причина за увеличаване на крайната цена. По отношение на конвенцоналната енергия е до такава степен изпилена, заради кризата, тъй че възможностите ни да натискаме приходите на невъзобновяемите източници са почти на границата”, каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Той обяснява, че освен делът на зелената енергия в сметките ни, ще бъдат коригирани и някои от другите компоненти, които формират цената на тока за бит, но не уточни подробности.

Според асоциацията, делът на зелената енергия в крайната цена е пренебрежително малка.

„Мога да дам пример - ако едно семейство има средномесечна сметка за ток 100 лв., досега е плащало 2 лв., след това ще плаща 3 лева за зелената енергия”, изчисли Велизар Киряков от Асоциацията на производителите на зелена енергия.

От асоциацията критикуват и решението на енергийния регулатор, който възнамерява да намали изкупната цена на тока за енергия, произведена от слънце с над 35%. Според бизнеса, ДКЕВР възнамерява да вдигне значително цените, на които се изкупува токът, произведен от изсечена дървесина - това щяло да доведе до масово изсичане на гори.

„Средната изкупна цена е 200 лева, но за два вида цената е близо 400 лв., което ни навежда на мисълта, че там има някакъв лобистки интерес”, каза Киряков.

Ангел Семерджиев обаче каза, че в никакъв случай определената цена за биомаса у нас не е много по-преференциална от цената в други страни.

Според енергийния регулатор, няма скрити интереси, а цената на биомасата е по-висока, защото инвестицията е по-бавна, създава повече работни места и е най-екологична.

В момента най-много зелена енергия се произвежда от водноелектрическите централи.

През миналата година те са произвели над 2500 мегавата ток. След тях се нареждат вятърните централи с годишно производство от 900 мегавата. Централите, които работят със слънчева енергия, произвеждат 9 пъти по-малко от тях, а делът на тока от био маса е едва 16 гигавата.

Всички тези мощности произвеждат около 11% от тока на страната ни. Сооред европейския ангажимент, който сме поели делът на „зеления ток" през 2020 година трябва да е над 16 на сто. Дали това увеличение ще се отрази допълнително на сметките ни за ток, предстои да видим. Както и предстои да разберем с колко точно „зелената енергия" ще качи цената на битови ток през юли, или всъщност увеличението няма да дойде от по-скъпия произведен ток, както и от допълнителните такси.