Ще назначим работниците от "Ремотекс" в поделение, което ще направим в "Мини Марица Изток". То ще е за ремонтни дейности. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Бургас.

Закъсалото предприятие трябваше заедно с „Химко-Враца” да даде старта на програмата за реиндустриализация на кабинета „Орешарски”. Все още не е напълно сигурно дали държавата ще се включи във втория търг за активите на фалиралия химически комбинат, а преговорите за закупуването на „Ремотекс” пропаднаха.

"Държавата не може да вземе предприятието, защото след направената оценка се оказа, че то е с огромни задължения. Бъдещето му е неясно, има липсващи документи и няма как да се ангажираме с неговата съдба", заяви министър Стойнев.

"С назначаването на работниците ще затворим целия цикъл заедно с ремонтната дейност в Мини Марица Изток", добави той.

По думите на Стойнев, икономическият растеж в България е нараснал за последните 9 месеца с 0,3%. За този период от 1,8% икономическият растеж е нараснал на 2,1 на сто. Отчетен и ръст на чуждестранните инвестиции, посочи Стойнев на пресконференция в Бургас.

Министърът каза, че данните ясно потвърждават положителния резултат от усилията, които правителството полага. За 2013 г. привлечените преки преки чуждестранни инвестиции са повече от тези през 2012 г. Министърът посочи , че правителството работи с конкретни проекти от важно стратегическо значение за страната. Един от тях бил "Южен поток", който е от национално значение.

Изграждането на газопровода ще стимулира икономическия растеж като създаде над 5000 работни места и възможности за развитие на най-бедния регион в страната, допълни Стойнев.