Двама от общо трима кандидати, подали документи за закупуване на ВМЗ Сопот, не отговарят на условията на стратегията за раздържавяване на дружеството. Те отпадат от по-нататъшното участие в процедурата, съобщи Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Така, реални шансове да купи завода запазва единствено "Емко" ЕООД. Срокът за подаване на документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания от участниците в конкурсната процедура за продажбата на 100% от капитала на ВМЗ ЕАД изтече на 29 октомври. Документи бяха подали три компании: „Емко” ЕООД, „Сейдж консултантс” АД и „Дунарит” АД.

АПСК е поискала разяснения по подадените от "Емко" ЕООД документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания. Собственик на създадената през 1992 г. компания за производство на огнестрелни оръжия и амуниции е бизнесменът Емилиян Гебрев.

Тежкото финансово състояние изкара работниците от завода на серия от протести. Главната причина за действията им са неизплатените трудови възнаграждения. Синдикатите поискаха всички приходи, които влизат в предприятието да отиват за изплащане на заплатите.

В края на октомври икономическият министър Делян Добрев прогнозира, че приватизацията на ВМЗ Сопот ще приключи до 30 ноември. По думите му в последните месеци ситуацията в завода е толкова тежка, че трябвало да се избира между това да се плащат заплати или да се купуват материали.

Всички срокове по процедурата за приватизация на ВМЗ „Сопот” са оптимизирани, посочи тогава Добрев. От приватизационната агенция подчертаха, че приватизация ще има само ако бъдещият купувач погаси всички публични задължения и задълженията към служителите.