Специализираното звено „Антикорупция” на Софийска градска прокуратура започна спешна проверка в „Топлофикация – София” заради информациите, че дружеството е платило милиони на адвокатски кантори, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Прокурорите започват работа по нареждане на обвинител №1 Сотир Цацаров, след като вчера пред медии омбудсманът Мая Манолова заяви, че „около 3 млн. лв. дружеството „Топлофикация – София” е дало на адвокатски кантори.

Изявлението е направено при разглеждането на делото, която тя води срещу „Топлофикация - София” в Административния съд София – град по повод обжалване на отказ да се предостави информация за дейността на дружеството по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Отново по време на делото Манолова посочи, че юрисконсултските възнаграждения по делата, заведени от дружеството срещу потребители само през 2015 г., са общо 15 млн. лв. Именно тези възнаграждения и надуват задълженията на потребителите.

Изявлението на г-жа Манолова и данните, съдържащи се в него сочат на евентуално извършено престъпление безстопанственост в особено големи размери, посочват от прокуратурата.