Производители на агнета, които ще представят проект пред Катарската страна с възможности за изпълнение на интереса на катарски фирми към страната ни, за първи се обединиха. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща с министъра на околната среда на Катар Ахмед бин Амер Ал Хумейди.

„Надявам се, че в рамките на тези 4 дни двете страни, осигуряващи производство и хранителна сигурност, ще намерят взаимния си интерес и ще продължим и задълбочим нашето сътрудничество”, каза Танева.

Тя обясни, че България, като държава може да гарантира, че производителите, които ще представят своите проекти и възможности, работят по правилата, европейските регламенти и гарантиране на хранителната сигурност и безопасност, които те произвеждат.

От своя страна министър Ал Хумейди заяви, че е имал ползотворна среща с Танева.

„Радвам се, че и през предстоящите дни на посещението ми ще намерим и постигнем съгласие по всички важни параметри за производството, търговията и безопасността на храните така, че да положим основата на все по-успешното и конкретно делово бъдещо сътрудничество между частни фирми от Катар и България в областта на земеделието и храните и търговията с тези продукти”, заяви Ал Хумейди.

Той подчерта, че безопасността на храните е един от въпросите с особена важност за Катар, която е една от най-бързо развиващите се икономики в района на Близкия Изток.

„Специално земеделието е от голямо значение за Катар и се надяваме на конкретно делово сътрудничество с българската държава в бъдеще в областта на земеделието и хранителните продукти. Надявам се през останалите дни от посещението ми да изясним и договорим всички аспекти за бъдещото ни сътрудничество с български фирми и българското правителство”, каза още министър Ал Хумейди.