Под 20 процента е влаганата българска суровина в произведените у нас месни продукти. За това предупредиха от новосъздадената Асоциация на пасищните животновъди.

По цитирани от тях данни, вносът за целия Европейски съюз на меса и месни продукти е 82 на сто, а за България той е 88-92 процента, като това не отчита сивия сектор. Оборотът на сивия сектор е съответно за около 1 млрд. лева годишно.

Така и се стига до ситуации месни продукти да струват по 2-3 лв./кг в магазините при 2-3 пъти по-висока цена на месото. В същото време количеството заклан едър рогат добитък у нас е в пъти по-малко от това през 90-те.

„Имитиращите продукти в месарския бранш са в пъти повече отколкото при млечните”, посочи председателят на асоциацията Станко Димитров, цитиран от БТА. Той допълни, че става въпрос за „нишестета, консерванти, оцветители, брашна” и други съставки, които в перспектива са вредни за здравето.

Според него проблемът е, че преработвателните предприятия отказват качествената, но по-скъпа българска суровина, за сметка на по-евтината и често пъти със съмнително качества вносна. Понякога тя се внася и контрабандни. Това се вижда от статистиката за официално влязлото в страната като суровина, официално закланото у нас и продукцията на месокомбинатите като тонаж.

Освен това, големите търговски вериги продължават да купуват предимно евтино аржентинско говеждо. В момента пазарът е залят с "излезли от употреба млечни крави - майки на по 14-15 години, внос, написано като телешко месо, а чудесни български телета стоят по фермите без реализация", оплакаха се от асоциацията.

"Не може да сме европейска държава в 21 век и да нямаме лаборатория, която да каже в този салам действително ли има 40 процента свинско месо и 20 процента говеждо, както е написано на етикета, а не заместващи продукти, като соя, палмови масла и т.н." коментира Димитров.