Парите за допълнителните социални плащания, които бяха обещани от служебния кабинет, ще бъдат най-вероятно за сметка на издръжката на министерствата. Това стана ясно от изказване на министъра на финансите Калин Христов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в петък. Той обаче не се ангажира с конкретна цифра.

Държава, синдикати и бизнес седнаха на масата на преговорите за пръв път от половин година. Заседанието за първи път се излъчи онлайн на сайта на Министерски съвет.

Съветът обаче не взе решение по въпроса със спешните социални мерки в подкрепа на най-нуждаещите се. Пакетът от мерки ще бъде оформен на базата на всички постъпили предложения, след като те бъдат обсъдени. Предстои да се състави работна група, която ще заседава във вторник другата седмица.

Срещата откри министър-председателят Марин Райков, който използва възможността, за да внесе яснота по повод думите си от четвъртък, че е време българските индустриалци да помислят как да изразят своята солидарност и да се легитимират като социален партньор. Тези думи на премиера предизвикаха острата реакция на бизнеса, а самият Райков поясни, че не е имал предвид, че държавата ще упражни натиск върху бизнеса.

„Ние няма да извиваме ръцете на българския бизнес и това беше много ясно казано, то противоречи на логиката на това, което от самото начало отстояваме като подход. Никой не обмисля увеличаване на данъците, нямаме намерение да упражняваме неправомерен натиск за изкуствено увеличаване на заплатите в частния сектор, извън това което се разберем," обясни министър-председателят.

Синдикатите настояват за добавки за най-нуждаещите се българи и увеличение на минималната работна заплата. Бизнесът от друга страна държи възнаграждението да расте само там, където има възможност. Предложи и да отпадне ангажиментът на работодателите да плащат първите три дни от болничния на служителите си. Чуха се и предложения за по-ефективен контрол на монополите и за по-голяма прозрачност в работата на институциите.

„Нещата в енергетиката са страшни, говори се за увеличаване на цените, за да няма такива трагични последици, ще стане страшно, трябва да се реши този въпрос, за мен той е приоритетен," коментира Константин Тренчев от КТ „Подкрепа”.

Колегата му от КНСБ Пламен Димитров заяви, че е оптимист за бъдещия пакет от мерки на кабинета.

Следващото заседание на Тристранния съвет се очаква в началото на април. Тогава ще се вземе и решение по пакета от спешни мерки в подкрепа на най-нуждаещите се. В края на идната седмица кабинетът ще е готов и с точните разчети - от къде колко пари могат да се вземат.