Ръководството на тютюневия холдинг „Булгартабак” обвини синдикатите в „неверни внушения” след вчерашното им писмо, в което те разкритикуваха мениджмънта на компанията заради сложната ситуация, в която е изпаднала.

„За пореден път потвърждаваме, че “Булгартабак” като отговорна компания ще спази всички изисквания на закона при прекратяването на трудови договори на служители от „София – БТ“ АД”, подчертават от дружеството, като не пропускат да допълнят, че са предвидени обезщетения, много по-големи от нормалните за страната – около и над 15 000 лева.

„Заявяваме също, че дружествата от групата “Булгартабак” ще продължат своята производствена и търговска дейност, като компанията ще търси нови възможности и пазари за реализация на своята продукция”, подчертават от холдинга.

Припомняме, КНСБ и КТ „Подкрепа” поискаха среща с премиера Бойко Борисов и заплашиха с протести, след като шефовете на дружеството обявиха, че прекратяват експорта в Близкия Изток (източник на по-голямата част от приходите - б.р) и съкращават работници. Обяснението на ръководството беше, че имиджът на компанията е бил опетнен от негативна кампания, водена от Иво Прокопиев и неговия седмичник „Капитал”.

Скоро след това и организации на тютюнопроизводители се активизираха, като те насочиха гнева си към ДСБ. Опасенията им са, че заради говоренето срещу компанията ще останат без поминък.

В същото време, обаче, поне от година в турските медии циркулира информация, че огромната част от нелегалните цигари в южната ни съседка са именно на „Булгартабак”, като контрабандата не се извършва без знанието на холдинга. В статията, от която се разбра, че Ахмед Доган и Делян Пеевски нямат право да влизат в Турция, последният беше наречен „император на нелегалните цигари”.

Това стана и повод медийният магнат да продаде на борсата публично известния си 5-процентов дял от „Булгартабак”.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че не му е било известно Делян Пеевски да стои зад „Булгартабак”: „Знам, че преди няколко години платихме няколко милиона на "Ситибанк", за да направи всички процедури по най-прозрачен и признат в света начин и знам, че над 200 млн.лв. получи държавата за две фабрики”.

Той застана на позицията на шефовете на „Булгартабак”, като коментира, че „винаги, когато нещо публично се атакува, то накрая си отиват хората”.