"Булгартабак" обяви, че от 1 април прекратява производството за Близкия изток и продажбите си там. Това решение компанията обясни с рязкото намаляване на поръчките, за което пък обвини медийната група на Иво Прокопивев.

Според официално съобщение на "Булгартабак", "групата "Капитал" води "негативна кампания", намерила изражение в над 1000 публикации.

От "Булгартабак" настояват, че са осъществявали износа си в съответствие с всички изисквания на митническото и търговско законодателство. "Въпреки това, и с оглед на чувствителната ситуация в Близкия изток, "Булгартабак" спира износа си за региона, за да предотврати въвличането на компанията в изкуствено създадени репутационни проблеми, които могат да доведат до нейното цялостно унищожаване", пише в съобщението.

В текста се подчертава, че в последните пет години "Булгартабак" е увеличила работните места, които осигурява, повече от два пъти, и е изкупила хиляди тонове български тютюн. Твърди се още, че "Булгартабак" е поредната българска компания, "увредена от кръга "Капитал" в безпрецедентна кампания, продължила няколко години."

"Икономедиа" отговори със свое съобщение, в което се казва, че са "поласкани" от "влиянието, което се приписва на "Капитал" и "Дневник" в Близкия Изток".

"Зарди служителите в "Булгартабак", чието съкращаване ще бъде обяснено с работата на журналистите, се чувстваме длъжни да кажем следното: Публикациите на "Капитал" и "Дневник" описват реално случили се събития и процеси. Зад тях не стоят скрити интереси, а само журналистически труд и принципи. Опитите да се оправдаят проблемите в "Булгартабак" с публикациите, са като обвинения към метеоролозите, че времето е лошо. Какви са тези сделки и бизнес решения, чието осветяване от медиите ги прави неприемливи? Какво е това, което публиката не трябва да знае, за да продължи бизнесът на "Булгартабак" в Близкия изток?"

"По темата с износа на цигари за Близкия Изток в "Капитал" има публикуван един основен текст, в който става дума за възможно финансиране на терористични организации чрез контрабанда. Ако това е причината за спиране на износа на "Булгартабак" за този регион, то вината не е в този, който осветява фактите и международните разследвания, а в това, че контрабандата е незаконна навсякъде по света. А ако с приходите от нея се финансира тероризъм, умират невинни хора. Разбираме, че истинските причини за спирането на износа към Близкия Изток не могат да се кажат публично, но обяснението по толкова нелеп начин е подигравка със стотиците, които ще загубят работата си сега.

"Булгартабак" е значима българска компания, която се тъгува на борсата. Ако тя иска да се бори за доверието на българската публика, трябва да отговори преди всичко на един прост въпрос: Кой е неин мажоритарен собственик?", пише в съобщението на "Икономедиа".

По-рано днес "Капитал" и "Дневник" – две от изданията на "Икономедия", също определиха твърденията като неотговарящи на истината. Те посочват, че само един от публикуваните текстове е свързан с износа на "Булгартабак", като при това е базиран на публични данни.

Източници от цигарения бранш разказаха, че през последните няколко седмици в "Булгартабак" има финансови затруднения, които идват именно заради намалените доставки към Близкия изток, а изпълнителният директор на компанията Венцислав Чолаков е удвоил охраната си. Ще бъде затворена фабриката в София, а парцелите, върху които се намира, ще бъдат продадени, пише днес "Капитал".

Според изданието "Булгартабак" няма много пазари в Близкия изток и около 80% са се озовавали в Турция, 10% – в Иракски Кюрдистан, 5% – в Сирия. Достъпът до Турция и Ирак обаче в последно време е станал много труден.

"Според източници на "Капитал" напрежението между Турция и кюрдите е довело да затягане и почти затваряне на границата с Ирак. По този начин изнасяните за Иракски Кюрдистан цигари на холдинга не могат да достигнат до Турция през старите канали.

Освен това за управляващите в Турция от декември Ахмед Доган и Делян Пеевски, които са смятани от властите там за реални собственици, са персони нон грата. По тази причина са разпоредени масови проверки за безбандеролен "Престиж" при дистрибуторите", пише изданието. Третата причина била, че "Булгартабак" няма маркетингови активности в региона и е влошил качеството на цигарите.

Що се отнася до затварянето на фабриката в София, това според "Капитал" не решение, наложено от никаква злонамерена кампания, а отдавна обмислян ход.

"През миналата година другата фабрика – в Благоевград, премести машините си за опаковки в Пловдив и така се освободи пространство, където да бъдат преместени машини от София. Икономическата логика е, че е по-ефективно да се произвежда на едно място и то да е в провинцията, където разходите за труд са по-ниски", пише "Капитал".

Изданието припомня и собствеността на компанията: мажоритарен собственик остава регистрираната в Австрия "БТ Инвест", която държи близо 80% от капитала, 5% са на "Табако инвестмънт", която се държи от "НСН Инвестмънт" на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, а 6% - на КТБ. (...) Делян Пеевски се счита за скрития голям акционер, като преди няколко седмици обяви, че ще продаде официалния си дял, за да не се дискредитира името на дружеството покрай прекратените държавни поръчки на строителни фирми, свързани с депутата от ДПС."