Промените в Закона за защита на конкуренцията, внесени от социалистите и приети на първо четене от парламента във вторник, нарушават редица принципи, заплашват конкурентната среда и създават условия цените на стоките да започнат да растат. Такова предупреждение направи изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев в предаването „Тази сутрин” по bTV. Един от вносителите – Румен Гечев, настоя, че промените отговарят на „най-добрите практики в Европейския съюз”.

Според вносителите – петима социалисти и Йордан Цонев от БСП, с предложените промени се целят пазарни и равнопоставени условия за българските производители, въвеждат се пазарни принципи при договарянето, ще се гарантира на българските производители ръст в производството, а оттам и повече постъпления от данъци и повече работни места. Според социалистите търговските вериги са „в позицията на силния” и задължават производителите да намаляват цените, което водело до продажба на български стоки под себестойност, а оттам до фалити на предприятия и нови безработни. Сред мотивите на вносителите са и многото условия за намаляване на цените, които фигурират в договорите с търговците.

Божидар Данев подчерта, че Българската стопанска камара също е против недобросъвестните търговски практики, но изрази силни съмнения, че те ще бъдат преодолени с предлаганото антитръстово законодателство.

Цените ще тръгнат нагоре, предупредиха веригите

Големите вериги реагираха остро на измененията в Закона за защита на конкуренцията. По думите им - въвеждането на понятието „значителна пазарна сила" за едрите търговци, е най-малкото некоректно, защото те държат едва 36% от пазара.

„Не виждаме никаква логика държавата да свръхрегулира този пазар и да поставят тези регулации в Закона за защита на конкуренцията, където по принцип се регулират компании, които имат монополно положение и се урежда проблемът с картелирането, каквото в нашия бранш няма”, подчерта изпълнителният директор на „Сдружение за модерна търговия" Йордан Матеев.

Според промените, Комисията за защита на конкуренцията трябва да одобрява договорите и общите условия на големите търговски вериги. „Ако КЗК взема отношение по всички типови договори и общи условия - то това ще доведе до уеднаквяването им, което ограничава конкуренцията, отколкото да я защитава”, посочи още Матеев.

Прогнозите на бранша са, че от тези промени ще пострада най-много крайният потребител, тъй като цените ще скочат. Проектозаконът ще работи и срещу малките и средни производители. „Проектът ще увеличи вноса и ще намали вносът на доставчиците, с които международните търговски вериги имат договори”, посочи Йордан Матеев.

Големите вериги не приемат критиките на малките производители, че някои от условията в договорите допълнително ги товарят - като това да плащат за реклама в брошури и промоции. „Ако няма никаква публична комуникация - и просто има един продукт - той няма как да стигне до потребителя, ако няма някакви маркетингови инструменти - и там веригите помагат на производителите. Няма как да ги насилят да сключат някакъв договор”, твърди изпълнителният директор на „Сдружение за модерна търговия".

Хипермаркетите не се плашат от евентуален бойкот на хлебопроизводителите, защото са обвързали отношенията си с договори.