Повече от 2 милиарда лева ще изхарчим за 6-те почивни дни. Такава е прогнозата на бизнеса и търговците, като в това число влиза, както пазаруването за трапезата, така и пътуванията за празника.

София и големите градове се изпразниха предпразнично, но малкото останали хора не спират да пазаруват. Данните на НАП за миналите великденски празници сочат, че за 4-те дни тогава сме изхарчили над милиард и 500 хиляди лева. Затова очакванията сега са оборотът да надхвърли 2 милиарда.

Силни са били и последните два дни - плащанията с кредитни карти в понеделник и вторник са скочили с 45%, двойно са се увеличили и тегленията от банкомати.

Отпускаме душата не само за трапезата, но и за повече пътувания. Над 550 хиляди българи ще пътуват или вече са заминали на гости на близки и роднини, или на почивка за празничните дни.

Августовските температури през май напълниха курортите по Черноморието.

Тази година туроператорите са продали далечните дестинации в Европа и Азия още през февруари. У нас къщите за гости също са разпродадени, но хотелите на морето и в планината все още имат свободни стаи.

„По всяка вероятност са отворили още колеги и именно затова цените паднаха, защото при по-голямо предлагане дори при по-голямото търсене в момента цените са на по-ниско ниво от миналата година”, казва Калин Драганов, туристическа агенция.

Освен повече българи по Черноморието, хотелите ни се радват на засилен интерес и на чужденци - главно гърци и румънци, но също и германци и руснаци.

Изчисленията показват, че за 6-те великденски дни българинът ще изхарчи над 600 лева или с около 50 лева повече от миналата година.