Има вероятност да не подкрепим Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство и твърдо държим визовият режим за българи, пътуващи за САЩ, да бъде част от преговорите по него. Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски на пресконференция в сряда.

Споразумението, което би засилило икономическото сътрудничество се очаква да донесе допълнителен растеж в рамките на 120 млрд. евро в ЕС, но има и много критици.

Една от причините е възможността големите мултинационални компании да съдят правителствата, които накърняват интересите им. Друга са опасенията, че САЩ ще наложи своите по-либерални стандарти по отношение на хранителните продукти (в т.ч. и употребата на ГМО). Има сериозни критики и по отношение на прозрачността на преговорите около ТТИП.

От американска страна коментарите са в посока на това, че създаването на зона за свободна търговия с Европа ще създаде стена срещу руския натиск на Стария континент, а спорните въпроси може да бъдат решени.

„Официалното становище на България не се различава много от това на другите страни-членки, с разликата, че ние искаме като основен въпрос в преговорите да залегне и визовият режим за българите за САЩ”, каза Лукарски. Той обясни, че на този етап преговорите не са стигнали до момента за обсъждане за визовия режим за българи.

Зелена светлина за "София Тех Парк"

„Надяваме се научно-технологичният парк "София Тех парк" да бъде не само инфраструктура, а инкубатор на идеи за развитието на малкия и среден бизнес”, заяви Божидар Лукарски.

Той припомни, че от ЕК е получено положително становище, с което се отблокират средствата за реализиране на проекта в размер на 83 млн. лева. Собственото финансиране на проекта е 437 хиляди лева. Проектът трябва да бъде завършен до средата на ноември 2015 г.

„През следващата половин-една година ще се изгради консорциум с БАН, Софийския университет, Техническия университет и Медицинския университет, който ще бъде отворен за включването и на други научни организации”, каза изпълнителният директор на парка Елица Панайотова.

Целта е при отварянето на парка, той да функционира пълноценно според предназначението си. Чрез "София Тех парк" ще се подпомага, както развитието на съществуващи фирми, така и стартиращи компании. Освен субсидирани наеми, на дружествата ще се предлага юридически, счетоводна, маркетингова и консултантска помощ, които няма да са безплатни.

Паркът ще дава възможност и за тестване на прототипи, поясни Панайотова.