Цената на тока от АЕЦ „Белене” би била поне два пъти по-висока, отколкото е в момента – това показва анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Докато всички очакват доклада на БАН за съдбата на „Беленe”, ЦИД изчисли, че разходите на домакинствата за ток ще нарастват плавно, докато се удвоят и дори утроят – в зависимост от сценария, по които ще се развие българската енергетика.

Снимка: bTV

Постепенно електроенергията на едро, а от там и тази за бита, ще поскъпне два пъти. Дори тогава, според сметките на ЦИД, токът от „Белене” ще остане неизгоден.

България трябва да намали драстично вредните емисии във въздуха. Затова в сценариите на ЦИД за следващите 15 години централите на въглища трябва да се затворят поетапно. Те обаче дават 40% от електроенергията у нас.

„Затварянето на тецовете не означава крах за системата, тъй като има други опции”, посочва Мартин Владимиров от ЦИД.

Втора АЕЦ обаче не била сред тях. По мнението на Центъра по-скоро са необходими заместващи ВЕИ мощности.

Снимка: bTV

„Цената от тока на АЕЦ „Белене” при всички сценарии е по-висока от цената на пазара, т.е. проектът ще е губещ”, казва още Мартин Владимиров.

Изчисленията на бившия член на енергийния регулатор Еленко Божков обаче са други – той смята, че един мегават от „Белене” ще струва не 80, а 50 евро, а токът за бита така или иначе щял да поскъпне.

Настоящият шеф на КЕВР Иван Иванов не прогнозира подобно увеличение, но припомни, че след четири години цената на енергията ще се определя от свободния пазар.

„Всякакви опити в предстоящите месец-два да се вземе прибързано решение за строителството на нова голяма мощност само могат да навредят, защото такъв мегапроект ще бъде изплащан десетилетия напред”, подчертава той. 

Според Иванов преди да реши за АЕЦ „Белене”, държавата трябва да изчака началото на следващата година, когато ще стане ясно и каква е отсрочката за тецовете на въглища у нас.

Вижте и видеото: