Кампания за икономия на електроенергия у нас - през 2013 година София, Пловдив, Варна, Бургас и Добрич ще направят инвестиции за милиони в енергийната ефективност.

В парка на Студентски град отскоро има улични лампи, които сами си произвеждат енергията, с която вечер светят. Общината ще инвестира през следващата година повече от 3 милиона лева в улично осветление - старите крушки ще бъдат подменени с енергоспестяващи, което трябва да намали разходите за електричество с една трета.

От няколко седмици трамвайната спирка пред столичната зала „Универсиада” е свързана със соларен панел, който захранва светлинното табло, на което се изписва оставащото време до следващия трамвай. Над 50 такива спирки ще се появят в столицата през 2013-а.

В центъра пък соларен панел събира слънчеви лъчи за пешеходна пътека, която предупреждава колите от далеч, че на мястото има „зебра”.

Соларното захранването е скъпа инвестиция. През следващата година обаче цялото градско осветление ще бъде свързано в умна система, която ще пести ток.

„В часове или дни, в които имаме по-дълго светлина, може да бъде изключвано по-рано, съответно да бъде пускано в друг период от време”, обяснява Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта на София.

Енергоспестяващо градско осветление ще има и в Бургас. Морският град е сред първенците у нас по усвоени евро пари за зелени проекти. Първите резултати са от санирането на повечето обществени сгради, училища и детски градини.

„Имаме фрапантен случай - една от детските градини намали буквално с 65% разходите си за отопление сега в зимния сезон, което показва, че сме на прав път, продължаваме с тези проекти”, заяви Димитър Николов, кмет на Бургас.

От февруари пък бургазлии ще се возят в изцяло обновен градски транспорт - тогава ще бъдат пуснати в движение закупените вече нови автобуси, които също работят с по-малка консумация на гориво и пестят разходи.