Икономическите проблеми на Гърция може би оказват негативен ефект върху Европа, но една държава може да спечели от проблемите на гърците. В репортаж CNN разказва как все повече гръцки бизнесмени пресичат границата със съседна България, заедно със своите капитали.

„Причината е много тъжна, но така се случва,” коментира Георги Ганев, икономист от Центъра за либерални стратегии. По думите му

гърците прехвърлят и банковите си сметки у нас

очевидно, за да се предпазят от опасността Гърция да напусне еврозоната.

А иначе решението за проблемите на Атина може да е именно в това да изостави общата европейска валута, смята пазарният анализатор Луиз Купър. „Гърция трябва да напусне еврото, да стане конкурентоспособна, да девалвира валутата си и след това може да се каже, че й трябва план „Маршал”. По думите й

"икономиите унищожиха страната"

Мерките, приложени за спасяване на гръцката икономика, сринаха жизнения стандарт на населението, което увеличи натиска над временното правителство на премиера Лукас Пападимос.

Който и да спечели изборите на 6 май, ще трябва да въведе нови ограничения

в размер на 5,5% от БВП, или 14,4 млрд. долара, и да увеличи данъчните постъпления с още 4 милиарда – условия, наложени от споразумението с ЕС и МВФ, което спря фалита на Гърция.

Гръцкият бизнес гледа към България, където може да спечели от по-ниските данъци и заплати и може да повиши конкурентоспособността си.

Случващото се в Гърция е трагедия

казва Йосифос Комнинакидис, собственик на фирма за производство дънки, вече изнесла част от производството си в България. След като продажбите в неговата страна паднали с 40% миналата година бизнесменът обмисля как да прехвърли цялото производство у нас.

Освен заетите с бизнес, към България са се насочили и частни инвеститори – брокерите на недвижимо имущество вече отчитат повишено търсене на български имоти от гръцки клиенти.