Управляващите нарочно крият информацията за финансовото състояние на енергийните дружества заради изборите – такава теза изрази бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев. В предаването „Тази сутрин” по bTV той изтъкна, че Националната електрическа компания и Българският енергиен холдинг са юридически лица и финансовите им отчети за миналата година трябва да са били готови до 31 март.

И от двете дружества обаче отказват да предоставят на опозицията информация за актуалното си финансово състояние с аргумента, че отчетите им не са готови. От НЕК дори съобщиха, че ще публикуват отчета си за 2013 г. до 31 юли.

„Задълженията на НЕК са за 3,2 млрд. лв., което е увеличение с около 600 млн. лв. в рамките на около 10 месеца. БЕХ имаше 3 млн. лв. задължения в края на 2012 г., а сега има над милиард. Данните са готови от 31 март, крият се два месеца, защото ще се види какво се е случило. НЕК е юридическо лице и отчетът му е готов до 31 март”, подчерта Делян Добрев.

Опонентът му от БСП Таско Ерменков не отрече твърденията, че отчетите са готови. „ГЕРБ направи една оценка на ситуацията с 1,5 години по-късно, едва ли се дължи на бавното развитие на колегите”, коментира иронично той, като подчерта, че вотът не недоверие е инструмент за опозицията да покаже, че съществува на картата.

Той изтъкна, че финансовото състояние на НЕК „не е розово от години”, след което с Добрев влязоха в добре известния спор за бума на централите за зелена енергия – Ерменков обвини ГЕРБ за вкарването на гигават мощности в системата, а Добрев контрира, че законовите условия за това са били приети от Тройната коалиция.

След това спорът премина в разсъждения за етиката на дебати по вот на недоверие в последния ден на предизборната кампания. „Днес не е най-подходящият ден. Изключително неетично е четирите парламентарни партии да ползват телевизионно време и парламентарната трибуна. Това определено е в ущърб на парламентарно непредставените партии като Реформаторския блок и ББЦ”, посочи Ерменков, който уточни, че няма да присъства заради предизборни ангажименти в Стара Загора.

„Точно обратното е. БСП да говори за изборите преди избори е грозно заради Костинброд. Миков можеше да го насрочи и друг ден”, отговори Делян Добрев и увери, че всички депутати от ГЕРБ ще присъстват, включително с кандидат-евродепутатите. „Няма значение колко сме, защото не сме 121”, заяви той в коментар на изключването на Даниел Георгиев.

В заключение Ерменков изтъкна, че ако не са били протестите срещу монополите, цената на тока за потребителите щяла да бъде с 35-40% по-висока. „Протестите понякога са отрезвяващи. Спорно е дали се трупат дългове заради това или заради лакомията на ЕРП”, коментира социалистът.

Делян Добрев обаче критикува, че социална политика не се прави с цената на тока. „За човек, който има сметка за ток от 100 лв. и пести, намаляването е 5 лв. За хора с възможности, които не пестят и отопляват басейни, на сметка от 2000 лв. намалението е 100 лв. Дори в този случай не говорим за социална политика”, посочи той.