До 2017 година трябва да бъде изградена изцяло ревенсивната газова връзка между България и Сърбия. Това заяви на брифинг министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той се срещна с министър на енергетиката, развитието и защитата на околната среда на Сърбия Зорана Михайлович. Стойнев уточни, че нагласата от сръбска страна е подобна връзка между двете държави да бъде готова и в края на 2016 година.

Енергийният министър обясни, че първата част от тази връзка ще бъде финансиран по сега действащата Оперативна програма „Конкурентоспособност”, а втората част от изграждането на газовата връзка ще се финансира в следващия програмен период 2014 - 2020 година.

„Това ще даде сигурност на диверсификацията на природния газ както за България, така и за Сърбия”, подчерта Драгомир Стойнев. Той е запознал сръбския си колега Зорана Михайлович и с процесите за изграждане на интерконекторни връзки на България с Гърция и с Румъния. „През 2014 година е постижимо да бъде готова връзката с Румъния”, отбеляза министърът на икономиката и енергетиката.

Първа копка до три месеца?

До края на тази година е възможно да бъде направена първа копка на проекта „Южен поток”, обяви още Стойнев по отношение на проекта. По думите му преди символичната копка или провеждане на обществени поръчки, е нужно да се изяснят въпроси по проекта и действията да бъдат съгласувани с Европейската комисия (ЕК).

„Няма да направим прибързани стъпки преди да е ясен финансовият модел и начинът на финансиране на проекта”, заяви министър Драгомир Стойнев и обеща, че всички следващи стъпки ще бъдат ясни и прозрачни. Той посочи, че все още се преодолява забавянето по изграждането на проекта и се опитва да навакса това, което е забавено от предишното управление. „Предишното правителство обяви, че „Южен поток” е проект от национално значение, но след това нищо не последва. Това, че опозицията говори някакви неща и иска бързо да се направи първа копка, мога да отговоря, че по-добре те да бяха свършили някаква работа, така че ние едва ли не да не започваме отначало”, коментира Драгомир Стойнев.

Икономическият министър заяви и, че меморандумът за партньорство между правителството на България и руската страна за изграждането на „Южен поток не е ясен и управляващите имат несъгласия. „Не сме съгласни с някои нещата като например лихвата по заема от 8%, която не е в интерес на българската държава”, каза още министър Стойнев. Той определи проекта „Южен поток” като един голям инфраструктурен проект, който ще даде възможност да се засили българската икономика, ще създаде десетки хиляди работни места. „Този инвестиционен проект на стойност 3,3 млрд. евро не е правен в България и само един такъв проект може да даде тласък на българската икономика”, допълни още Драгомир Стойнев.