Двойният одит ще доведе до поскъпване на банковите и като цяло финансовите услуги за потребителите с близо 25%. За това сигнализираха финансиста Емил Хърсев и зам.-председателя на Института на счетоводителите Велин Филипов. Одитирането от две фирми е записано в новия закон за независимия финансов одит и предстои да бъде приет на второ четене в парламента. Според експертите законът води до свръхрегулация на одиторските компании, повишаване на риска по цялата верига и в крайна сметка ще увеличи издръжката на бизнеса у нас.

По думите на Филипов за този закон няма съгласие на европейско ниво, а единствената държава, която го прилага е Франция. Дания също го е въвела, но по-късно се е отказала от мярката. „България избира много скъп модел със скъпи мерки”, посочи той с уточнението, че трябваше да се заложи на по-балансиран подход. По думите му няма нито едно проучване, което да посочи, че съвместният одит ще реши проблемите в сектора.

Емил Хърсев коментира и одита на фалиралата КТБ. Според него и трима одитори да бяха проучвали банката щяха да открият същото – всички работят с данни, подадени от едно и също ръководство и счетоводство.

Повече за притесненията на сектора вижте във видеото: