До 100 лева месечно можем да пестим от електричество и излишни разходи. "Спящият режим" на електроуредите ни, климатиците, дори крушките в дома ни и асансьора в кооперацията, вадят от джобовете ни десетки левове без дори да подозираме.

Знаете ли, че ако оставите компютъра си включен за цялата нощ, той ще изхарчи електроенергия за 50-60 стотинки? Още по-скъпо ни излизат обикновените крушки - струват по-малко от левче, докато енергоспестяващите са на цени около 5 лева, а ЛЕД крушките около 10 лева. Обикновените крушки обаче харчат десет пъти повече.

„Ако сложим, че имаме около 10 крушки в един двустаен апартамент, това излиза около 10-15 лева месечно, което никак не е малко - от сметката ни за електроенергия на месец”, обяснява Бисера Иванова, компания за поддръжка и управление на сгради.

В офиса на Теньо Тенев имат железни правила за пестене - събират разделно отпадъците и рециклират хартията. Не използват пластмасови чаши, а само стъклени. Освен това колегите, които са от близки квартали, пътуват заедно с една кола за работа. И още.

„Последният колега, който си тръгва от офиса, винаги гаси всички лампи, проверява във всички стаи дали са изключени лампите и компютрите. Ако някой колега не си го е изключил, му го слага на стенд бай и затваря лаптопите:, обяснява Тенев, специалист "Маркетин и технологии".

Поне 10 лева от сметката за електричество на блока ви ще спестите, ако подмените ръчното включване на осветлението с диодно. Така, когато влезете във входа, ще се включват само лампите около вас, а не тези на всички етажи. Асансьорът пък генерира най-големите разходи.

Сериозна сума ще спестите, ако замените асансьора с изкачване по стълбите - всеки месец асансьорите в София харчат над 2000 мегавата ток или 500 хиляди лева.

Може да пестите пари и като чистите редовно филтъра на климатика и прахосмукачката си - запушените филтри вдигат разхода на ток с 30%.