Все повече българи си купуват ваканционни имоти в чужбина. Според брокерите интерес има към имотите в Турция, Австрия, но най-вече - към Гърция. Причината - от началото на годината цените на имотите в южната ни съседка са паднали с близо 10 процента. Това е най-големият спад от началото на кризата досега. За сравнение, през 2011 г. жилищата са поевтинели средно с 5 на сто. В момента средната цена на квадратен метър е около 1000 евро.

На няколко часа от България, безкрайни плажове и спокойствие - това са основните причини за интереса на българите към курортите в Северна Гърция. Хит са градчетата на средния ръкав на Халкидики - Ситония. А българите са готови да дадат и повече за мечтания имот.

„Смело може да кажем, че това са хора с над средните доходи и са склонни дори още при първите разговори, запитвания,те казват, че разполагат с бюджет от 150 хиляди евро. Като съответно, ако се спрат на нещо по-луксозно, са готови дори да преразгледат този бюджет”, споделя опита си Виктор Вучелийски, директор продажби.

Интерес към курортите в Гърция проявяват и българи с по-скромни възможности. Все по-популярни стават едностайните жилища, които не са на първа линия на морето и са доста по-евтини. „Цените започват от 50-60 хиляди евро и нагоре. Това е за жилища, които в повечето случаи са завършени, с вградени кухни, готови за обзавеждане, с мека мебел”, добавя експертът.

Брокерите все още не отчитат голям ръст на сключените сделки в южната ни съседка, защото в момента много от потенциалните купувачи чакат цените да паднат още – прогнозите са за спад от още 2-3 процента.

Освен ваканционни имоти, напоследък по-заможните българи купуват имоти като втори дом и в Солун. Там цените варират от 200 до 500 хиляди евро.