България е „котва” на сигурност и стабилност и е много привлекателна за инвестиции. Това каза президентът на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари Ханс Хайнрих Дрифтман след среща с президента Росен Плевнелиев.

По думите на германския индустриалец, който е на посещение у нас по покана на държавния глава, интересът на германската икономика към България е много голям. Пред журналисти Дрифтнан отбеляза, че отношенията в стокообмена между Берлин и София са достигнали нова кулминация.

Някои сектори в България все още са в процес на реформиране, отбеляза Хайнрих Дрифтман, но според него тези реформи не са синхронни, а един или друг процес се насърчава благодарение на определени проекти. С президента той обсъдил именно в кои области може да се помогне за насърчаване на развитието. По време на разговора Плевнелиев се ангажирал да подкрепи инвестирането на германски фирми в България, защото очаквал те да допринесат за по-динамичното икономическо развитие в страната.

„Недобре премислените нормативни актове” влошават иначе „прекрасни рамкови условия” в България, заяви в след срещата с Росен Плевнелиев президентът на Германо-Българската индустриално-търговска камара Бертрам Ролман. Това давало повод на международните анализатори да квалифицират България като „не много сигурна локация” от гледна точка на правото, каза Дрифтман. Това създавало проблеми за големите инвеститори, които искали да вложат парите си в страната.

„Много важни промени в областта на правосъдието, здравеопазването, икономиката не се извършват достатъчно бързо. Затова на потенциалните инвеститори им е трудно да видят положителните страни. От друга страна много българи с добро образование трудно виждат перспективата си в страната”, отбеляза Ролман.

„Като камара с 470 фирми от средния бизнес, правим всичко възможно, за да се подобрят рамковите условия”, каза той. По думите му трябва да се работи за честна конкуренция, борба с бюрокрацията и повече шансове на младите хора за квалифицирана работа.