Пътуваме по-малко в чужбина - през 2012 г. българите, излезли за почивка или по работа извън България, са намалели с 50 000 души. В същото време чуждите туристи у нас се увеличават.

Над 3,7 млн. българи са излезли от страната, за да почиват навън, по работа или на гости. В същото време над 8,8 млн. чужденци са посетили България или 150 000 повече от 2011 г. Добрата новина е, че руските туристи се увеличават и се очаква тази година да бъдат още повече. Лошата - че западните туристи се отдръпват от морето и планините ни.

Милан Миланов, който е почти професионален пътешественик, току-що се е прибрал от Индия, а миналата година е бил във Франция, Италия, Египет, Сейшелските острови. Казва, че не парите са важни, а компанията. Понякога интересните оферти се появяват спонтанно.

„Ние бяхме в Италия, в един музей и ми се обадиха, че има промоция на самолетни билети, които свършват точно след 4 часа. В България бяха почивни дни, трябваше за половин час да взема решение, бяха изключително евтини и просто късмет,” разказа той пред bTV.

Според туроператорите пътуванията на българите в чужбина не са намелели - най-посещавана остава Гърция, ходим често още до Турция и Румъния. В кризата обаче не дестинациите, а изгодните оферти са най-важни.

„Българинът обича да си прави сметката. Въпреки че е наложено някакво такова мнение, че българинът е готов да похарчи много пари, естествено има и такива хора, но масата българи цепят лева на две дори когато пътуват в чужбина,” разказа Калин Драганов, който работи в туристическа агенция.

На годишна база чуждите туристи у нас се увеличават с 2%. Приключващият зимен сезон е много силен - 15 на сто повече туристи са посетили курортите. Очакванията са и летният да бъде по-силен от миналогодишния.

„Да кажем гръка, който идва в Банско за 3 нощувки, е по-лошият вариант от немския турист, който реализира 7 или 14 нощувки като ски ваканция,” коментира Константин Занков от Институт за анализи в туризма.

България остава най-предпочитана дестинация за руските туристи, които отново бележат ръст по черноморието ни, а за първи път тази години вече са изкупили най-ранните пакети за летуване.