Все още не е постигната договорка между Агенция "Пътна инфраструктура" и шуменските археолози. Страните преговарят за парите, които са нужни за проучвания на археологическите обекти по изграждащата се нова отсечка от магистрала „Хемус” край Шумен.

Археолозите поискаха над 400 хиляди лева за дейностите по проучване на терена. Според Пътната агенция обаче сумата е необосновано висока и затова парите не бяха отпуснати. Така остава неясно кога строителните фирми ще могат да довършат работата си.

В момента археологическата дейност по трасето се свежда до наблюдения на обектите и отстраняване на горния почвен слой с помощта на тежка техника. На терена досега бяха открити части от постройки и кости, което възпрепядства строежите по магистралата.

Спорът между правителството и археолозите съпътства всеки етап от изграждането на аутобаните в страната. В началото на годината лично премиерът Бойко Борисов предупреди археолозите, че не иска забавяне на инфраструктурните проекти и ги призова да запрятат ръкави и да правят по-бързо проучванията си за археологически находки.

Регионалният министър Лиляна Павлова пък обвини два археологически музея, че умишлено саботират строителството на магистрали. Учените на свой ред отрекоха това обвинение. Според тях в дъното на проблемите околко строителството на аутобаните бил фактът, че по време на строителните дейности се променят трасетата на пътищата без своевременно да се уведомяват археолозите.