Строежът на АМ „Хемус“ ще продължи едновременно в две посоки – от Ябланица и от Белокопитово, каза министърът регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Търгът за участъка от Ябланица до Боаза тече от няколко месеца, следващата седмица изтича срокът за подаване на офертите. Надявам се, че съвсем скоро ще имаме избран изпълнител, посочи тя.

Най-късно в началото на септември ще обявим тръжната процедура за проектиране и строителство на 16,5 км от Белокопитово към Търговище. Вече имаме идеен проект, а през това време ще направим необходимото, за проведем отчуждителните процедури, добави министърът.

Открит е търг и за препроектирането на останалата част. Тя е най-сложна и се опитваме да намерим ново трасе без толкова много тунели и виадукти, за да се намали стойността.

Цялата магистрала „Хемус“ не може да бъде изградена с европейско финансиране, затова и бяха прекратени някои процедури. Магистралата ще бъде строена със средства от държавния бюджет.

Препроектирането ще забави изграждането, но ще ни даде възможност да намерим по-евтин вариант, да не строим тунели, каза още Павлова.

Вижте повече във видеото: