Нов законопроект за личния фалит – предложенията за това как да бъдат защитени хората, изпаднали в неплатежноспобност са на АБВ.

Според проекта, банкрут може да се обяви за дългове над 5 хиляди лева, които надхвърлят с една трета имуществото и очакваните доходи на длъжника в следващите три години.

Това означава, че, по груби сметки, ако човек на минимална заплата има имущество за 10 хиляди лева, той би имал право да поиска процедура по несъстоятелност при дълг за над 29 хиляди лева.

Така в следващите три години, той ще получава само минимум от доходите си за да живее. Останалото ще отива за покриване на дълговете. Ще бъде разпродадено и имуществото му, с изключение на единствено жилище. Фирмите обаче няма да имат право да го безпокоят с обаждания и писма за погасяване на задължението.

Снимка: bTV

След изтичане на този период - пито, платено. Каквото от дълга остане непогасено, се отписва като загуба, а децата на длъжника няма да плащат за неговите грешки.

Вечните длъжници

Ще я наречем Ива. До преди кризата бизнесът й върви и може да си позволи да изплаща ипотечен кредит. Свиването на икономиката я принуждава да затвори. Така спира да плаща вноските за апартамента и идва съдия-изпълнител. Оценява имота на 1/4 от цената, която тя е платила. Благодарение на извънсъдебно споразумение с банката запазва имота.

„Кредитът е от 2007 година, а аз още не съм започнала главницата да изплащам. Ако не бях сключила (споразумението – б.р.), имотът отива на продан и оставам аз пак длъжница на банката, но разликата от продаденото жилище аз отново ще я връщам и става един безкраен кредит”, казва тя.

Целта на законопроектa e именно да се сложи край на вечния длъжник.

„Освен да се разделиш с имот, който ти е заложен към банката, всички твои доходи за следващите три години също ще отиват за погасяване към кредиторите и едва след това можеш да се чувстваш свободен”, коментира адв. Милен Михайлов.

Проблеми

Не е ясно обаче, как ще се решава дали длъжникът е недобросъвестен, а критерии като "разточителство" нямат юридическа обосновка. Финансисти са скептични, че подобен законопроект, събран в 10 страници, ще заработи. А ако един богаташ реши да мине за бедняк - просто прехвърля цялото си имущество и само след една година може да поиска да бъде обявен във фалит, а кредиторите ще пият една студена вода.

„Българите сме тарикати. Този закон даже не трябва да измисляш някакви кой знае какви тарикатлъци, за да го заобиколиш”, смята кредитният консултант Тихомир Тошев.

Предвижда се, длъжник обявил фалит да не може в продължение на десет години да участва в ръководствата на дружества, но пък няма изрична забрана да тегли кредити. Презумпцията е, че с лошото кредитно досие и вписването в специален регистър, банките няма да рискуват

Друг притеснителен факт е, че проектът предвижда компетеният съд в тези случаи да бъде районният по местоживеене. А едноседмичен срок за решение изглежда неизпълним предвид натовареността на тези съдилища.

Иначе според данните на частните съдебни изпълнителни за последните две години делата срещу длъжници са намалели с 40 хиляди. Няма статистика обаче колко от тях се водят срещу физически лица и колко срещу фирми.