Месеците от април до юни се оказаха особено доходоносни за хазната. За второто тримесечие на годината НАП се похвали с ръст в приходите от 4,3 млрд. лева в сравнение със същия период на миналата година.

Добрите показателни за „джоба” на държавата обаче не се дължат, или поне не изцяло, на добрата воля на търговците. Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров подчерта, че данните са за трите месеца след въвеждане на дистанционната връзка на НАП с касовите апарати.

Така за миналата година общата сума по данъчните декларации по ДДС от април до юни е била 40,8 млрд. лева, докато за та тази година тя вече е 45,1 милиарда. Според данъчните, основната причина за това увеличение е именно свързването на касовите апарати.

Оказва се, че от началото на годината до края на март 320 000 касови апарати са свързани със системата на НАП.

Чрез дистанционната връзка от агенцията имат възможността да следят търговските обекти по всяко време. На базата на пет основни критерия, сред които най-важен е оборотът, НАП отчита към момента 2000 рискови търговски обекта, които да проверяват, съобщи Васил Панов – директор „Контрол” в агенцията, като по думите му по този начин ресурсът на инспекторите няма да бъде разпиляван.

От НАП определят като най-рискови за укриването на данъци търговците на дребно и строителните фирми. Последните проверки обаче са открили много малко нарушения, което според Панов е показателно, че връзката с НАП е ефикасен метод за противодействие на „сивия” сектор.

До края на годината и ведомствените бензиностанции предстои да влезнат в критериите, които са валидни за всички останали, информираха данъчните. Готви се и промяна в нормативната уредба за обмените бюра – на таблата си те ще трябва да поставят курса след запетаята, вместо с 2, с 3 цифри.