Общо 270 работници от радневското дружество „Ремотекс“ са подали заявления до работодателя за дължимите им заплати, съобщи БНР. Документите са необходими за завеждането на съдебни искове.

Работниците от предприятието са в т.нар. „платен престой“ до 30 април, въпреки че не са получавали заплати от февруари миналата година. Няма никаква яснота какво ще стане след края на този месец. Досега поне работниците са били осигурявани, коментира Бойка Боева, лидер на КНСБ в Раднево.

По покана на синдикалната организация, в Раднево пристигнаха трима депутати от опозицията, които се срещнаха с работниците. Те настояват за промяна в Закона за фалитите, с която при обявяване на несъстоятелност, те да минат напред в списъка на кредиторите.

Всички работници, спечелили досега съдебните дела срещу собствениците на "Ремотекс" имат изпълнителни листове, но не са получили никаква суми. Част от напусналите дружеството са подали молби за работа в мини "Марица - изток", където са разкрити нови 190 работни места към звената за ремонтни дейности в трите рудника.

Това стана, след като държавата не успя да се споразумее със собственика на „Ремотекс”, за да купи предприятието от него.

Министър Стойнев заяви по време на конференция днес, че има редица фирми, които могат да извършват ремонтната дейност на тежката минна техника в "Мини Марица Изток". По думите му МИЕ се е отказало от купуването на "Ремотекс" след като станало ясно, че в активите и документацията му цари пълен безпорядък.

Спрелият завод, заедно с отдавна фалиралия „Химко – Враца” трябваше да бъдат пилотните проекти по правителствената програма за реиндустриализация, като идеята беше специално създадена от БЕХ инвестиционна компания да ги купи, оздрави и препродаде.

При първия търг за имуществото на врачанския комбинат не се яви нито един желаещ.