Икономическата полиция в Кюстендил разследва сметището в Невестино след репортаж по bTV и след самосезиране на прокуратурата.

Ще бъдат изискани всички документи от 2018 г. до сега, как районът в близост до река Струма се е превърнал в бунище. 

В хода на проверката еколог ще прецени дали тоновете отпадъци вредят на околната среда, или не. В първия случай виновникът ще понесе наказателна отговорност, а във втория ще има само финансова санкция. 

Снимка: btvnovinite.bg

От общината твърдят, че сметището се е получило от боклуци, изхвърляни безразборно от хората и че те нямат нищо общо с това. 

„Има и такива, които хвърлят с камиони. Минавайки от там завива по пътя и хвърля. Просто се знае, че там е било сметището и хвърлят. Нали се сещате, че ние няма как след всеки един, който е отишъл да хвърли нещо там да отреагираме и обикновено се случва в петък, събота, неделя“, казва Мая Арсова, секретар на община Невестино. 

Намираме обаче и цели кашони с административни книжа. Сред отпадъците намираме и много документи, някои от тях са на НОИ. 

А дронът открива част от боклуците, вече в дерето, вместо в депото в Самоков, където трябва да се извозва боклукът на Невестино. 

Пръв за нередностите алармира Димитър Димитров, който за да докаже, че боклуците се извозват нерегламентирано именно от общината твърди, че е слагал няколко пъти електронни маркери в торбички с боклуци, изхвърлени няколко дни в кофите за битова смет на Невестино. 

„Община Невестино обосновавайки се с увеличени транспортни разходи до депото в Самоков е увеличила такса смет за населението от 3,5 на 5 промила, като през 2018 година, преди увеличението, е събрала 89 000 лв. такса смет. През 2019 г. сумата е над 130 000 лв. Т.е. община Невестино е измамила първо своите граждани и гласоподаватели с едни 60 хил. лв., а след това замърсява околната среда и извършва престъпление срещу околната среда“, твърди подателят на сигнала за сметището – Димитър Димитров.