Рано сутринта в понеделник ни очаква атрактивно астрономическо шоу - пълно лунно затъмнение.

Снимка: bTV

Поне веднъж в годината от различни части на Земята се наблюдава пълно лунно затъмнение. Причината е подреждането на Слънцето, Земята и Луната в една почти права линия. Така светлината, която идва от Слънцето е блокирана от нашата планета и естествения ни спътник навлиза в сянката на Земята. Слънчевите лъчи минават през земната атмосфера и оцветяват Луната в червеникаво-оранжево. Ако времето е подходящо, могат да се направят и впечатляващи снимки на пълното лунно затъмнение.

Снимка: bTVПригответе смартфоните и фотоапаратите си на 21 януари, понеделник, когато в 5 часа и 33 минути сутринта Земята ще започне да закрива Луната. Час по-късно, в 6 часа и 41 минути сутринта, ще настъпи пълната фаза на затъмнението. Имате на разположение 1 час, за да наблюдавате и снимате "Кървавата Луна". Може да направите и кадри с по-дълга експозиция.

Снимка: bTV

„Възможно е хора, които някъде имат забутан някой стар, 10-годишен фотоапарат с най-евтиния обектив наличен въобще, без проблеми също ще направят много хубави снимки, ако имат или статив, или просто го подпрат стабилно, така че да не мърда през тези няколко секунди, в които ще снимат експозицията”, посъветва Венцислав Крумов, който има опит в заснемане на такива астрономически явления.

Ако успеете да снимате пълното лунно затъмнение, изпратете ни фотосите в платформата "Аз, репортерът".