Няма недостиг на медикаменти срещу дихателни инфекции, ползвани при лечение на деца. Това казаха пред БТА от Изпълнителната агенция по лекарствата по повод сигнал от фондация „Нашите недоносени деца”. От фондацията са изпратили писмо до ИАЛ и до Министерството на здравеопазването, в което сигнализират за липсата на два медикамента в аптечната мрежа.

По официални данни на притежателя на разрешението за употреба има налични количества на склад от лекарствените продукти с търговско име Ventolin, предлаган в три форми. Уточняват, че за една от тях в ИАЛ има подадено уведомлениe за временно преустановяване на доставките, считано от 1 ноември 2021 г., поради непредвидени обстоятелства.

„Все още в търговци на едро има налични количества. Очаква се възстановяване на доставките през февруари 2022 г. Доставките към търговци на едро на другите две форми са регулярни, като разпределените количества към тях са над средномесечните продажби за страната от предишни периоди“, уточняват от ИАЛ.

От ИАЛ казват още, че към 8 декември 2021 г. в България са разрешени за употреба лекарствени продукти с търговско име Pulmicort, като при тях не е постъпвала информация за преустановяване на доставките.

„Според наличната в ИАЛ информация, предоставена от ПРУ на лекарствения продукт Pulmicort Nebuliser suspension 0.25 mg/ml - 2 ml, към момента има налични количества от лекарствения продукт в складовете на търговци на едро с лекарствени продукти в страната. Планирани са две доставки през декември тази година. Има разрешен за употреба и лекарствен продукт Pulmicort Turbuhaler с количество на активното вещество 200 микрограма на доза под формата на прах за инхалация - 100 дози“, посочват от държавната структура.

Според тях потреблението на лекарствените продукти е значително повишено в последните седмици, поради което е възможно снабдяването с тях да е затруднено.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!