В Стара Загора и в Бургас също ще има дежурни градини за децата на медици, които са в първите редици в борбата с COVID-19.

В Стара Загора ще има дежурна детска градина, в която, докато траят допълнителните пандемични мерки, ще се приемат и обучават деца на лекари, медицински сестри санитари и хора от други професии, които са на първите редици в борбата с COVID- 19.

Идеята за това е на кмета Живко Тодоров. Така общинското ръководство се надява да окаже подкрепа и да е в помощ на хората, които се борят с болестта.

“Към момента организираме нещата около дежурството на детската градина. За нашия град това ще е детска градина номер 2 - “Зорница”. Дежурствата започват от 30 ноември и засега ще продължат до 21 декември тази година, уточни заместник-кметът по учебната част Иванка Сотирова.

Очаква се до края на седмицата местната власт и ръководството на градината да са готови с организацията по приема на деца.

Детска градина “Звездица-Зорница” в Бургас ще поеме от понеделник грижата за децата на лекарите и медицинските лица, които са ангажирани в бургаските болници. В нея има и яслени групи.

Имаме готовност да осигурим денонощен режим на работа за случаи, в които родителите на децата са нощни смени. Детската градина е в близост до УМБАЛ и други лечебни заведения. Капацитетът й е за над 300 деца. Ако има необходимост, сме готови да осигурим още една детска градина в комплекс “Меден рудник”, посочва във Фейсбук страницата си кметът на града Димитър Николов.

"До края на седмицата ще създадем необходимата организация съвместно с болниците.

"Това се налага, защото точно в този момент няма как бургаските болници да се лишат от лекари и медицински персонал, а присъствието на всеки един медик на работа е от огромно значение за всички нас“, допълва кметът.