Най-висока заболеваемост от грип има в Софийска област, както и в областите Габрово и Благоевград, каза на брифинг проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите ѝ за тази седмица не се очаква да бъде обявена грипна епидемия за София-град, тъй като стойностите на заболеваемост от грип са под средните за страната. В София заболеваемостта се повишава с 30-40% всяка седмица спрямо предишната, добави Христова, цитирана от БТА.

В момента средната заболеваемост в страната е 197 на 10 000 души население и над половината от областите са с над средната за страната. В област Габрово заболеваемостта от грип е 540 на 10 000. 

Въпреки обявената грипна епидемия в Габрово нивото на заболеваемост се повишава, аналогична е ситуацията и в Софийска област. Влошава се ситуацията в област Благоевград, където все още не е обявена грипна епидемия. По думите ѝ тежко остава положението в областите Пазарджик, Пловдив, влошава се ситуацията и в област Враца.

В Източна България заболеваемостта от грип намалява, в Централна България бушува с пълна сила, като постепенно се засягат различни области в Западна България.

Възрастовите групи, за които има най-висок риск от зараза с грип, са 0-5 години и 5-15 години. Според проф. Христова пикът на разпространението на грип ще бъде в предстоящите една-две седмици, като след това ще започне да намалява броят на заболелите.