Дирижирана от вън атака цели да унищожи Българската православна църква. Мнението е на пловдивския митрополит Николай, в отговор на обвиненията за укриване на данъци и за неоправдания лукс и разкош в автомобилния парк на църковния клир.

Самият дядо Николай, оказа се, кара по-луксозна кола дори и от варненския митрополит Кирил и неговия Линкълн. Лимузината на пловдивския владика е с пазарна стойност около 150 000 лева и осигурява впечатляваща мощност от 250 конски сили.

Според владиката, тя му е необходима, за да изпълнява своя дълг, а атаките срещу църквата са внимателно дирижирани от чужди сили, чиято цел е да сринат духовните устои на българското общество. Автомобилите, които са дарени, са дарени за това - да може пловдивският митрополит да стигне до повече хора за по-кратко време и да осъществи своя архипасторски дълг”, заяви дядо Николай.

Срещу църквата е подета неморална кампания, зад която, по всяка вероятност, стоят вътрешни хора. Така митрополит Кирил обясни само преди дни скандалите с досиетата на висшия клир и с луксозната му лимузина Линкълн. Според него, една от целите на атаката е да бъде свален патриарх Максим. Митрополит Кирил обяви, че не знае кой стои зад кампанията, но, според него, рано или късно това ще се разбере.