Носенето на маски ще отпадне, когато 65% от населението има имунитет срещу вируса. Това коментира здравният министър в оставка в Пловдив. Междувременно опашки от желаещи ваксинна имаше и през втория ден на „зелените коридори“.

В "Александровска болница" потоците са разделени според вида ваксина. Пред пункта, който предлага "АстраЗенека", желаещите рано сутринта бяха единици. Първият ваксиниран там Петър Шопов.

„Дойдох сутринта и веднага минах. Всички хора са луднали, че „АстраЗенека“ е тромби и не знам си кво, ама гледам не са умрели англичаните“, коментира Петър Шопов.

Интересът пред пункта с "Пфайзер" е по-голям.

„Прецених, че сега е правилният момент да бъда отговорна и, че ваксинирането ще ми даде свободата да се срещам с хора, без да ги заразя“, каза Ася.

И на двете места имунизирането започна още преди старта на работното време.

"Хората дойдоха, защо да чакат, ние сме в готовност и защо да чакат, просто ги имунизирахме. За нас е важно хората да бъдат имунизирани, каква ваксина, разбира се, ние преценяваме показанията и противопоказанията коя да предложим, но информираният избор е на хората“, заяви д-р Васил Михайлов.

Опашки имаше и пред „Пирогов“. Стефка Деянова е първият чакащ още от 6 ч. сутринта.

„Казах, че транспортът днеска ще е по-рядък. Аз съм все пак на 88 години и ходя бавно“, сподели Стефка Деянова.

Според здравния министър в оставка темпът имунизиране е добър - за седмица са поставени около 100 000 дози, а предложението за осигуряване на руската ваксина „Спутник V“ определи като „противозаконно“.

„Каквото и решение да вземат, ваксината не може да влезе в страната. Тя ще стои на митница и не може да бъде освободена“, обясни Костадин Ангелов.

В понеделник очакваме 270 000 дози от „Пфайзер“.