На Разпети петък се извиха опашки за ваксини. От днес отново работят "зелените коридори", този път в тях се предлагат и РНК-дози. По информация от 17 ч., във ваксинационния  пункт на „Св. Анна“ са поставени над 500 ваксини за деня. Най-много дози днес са поставени в "Пирогов" - над 1400. 

В столицата имаше големи опашки и пред четирите болници, където има „зелени коридори“. На някои места имаше чакащи още преди пунктовете да отворят. Получихме обаче сигнали за места, където РНК-ваксини не са били налични. 

След като чува, че в Кюстендил ще има „зелени коридори“ в Районната здравна инспекция, Василка Георгиева решава да направи опит да си постави РНК-ваксина.

„Отидох в 8:30 ч., преди започване на работа, и ми беше отговорено, че ваксини няма и правят само втора игла. Така че се оказа грешно това, че в коридора ще има иРНК ваксини.

След днешния ден бях безкрайно разочарована, защото ми се случва за втори път да остана излъгана“, разказа Василка Георгиева.

От РЗИ казаха, че РНК ваксините не са били налични, защото вече били свършили.

А здравният министър в оставка коментира този и друг подобен казус, но от Девня,  в социалните мрежи. Според него у нас разполагаме с достатъчно ваксини за „зелените коридори“:

„На двата пункта незабавно са осигурени флакони с иРНК ваксини. Разпоредил съм в тези населени места да се работи с удължено работно време“.

РНК ваксини вече са налични и в двата града, казаха от здравното министерство.

А в столицата - първите чакащи за ваксина се наредиха на опашки повече от час преди старта на работното време на ваксинационните пунктове. Лариса и Добри Русеви са и първите имунизирани за деня.

„Непрекъснато пишем в интернет и се записваме. Няма ваксини, няма ваксини, няма ваксини“, каза Лариса Русева.

Явор Трампов пък е подготвен за дълго чакане - и дори е отменил планираното си пътуване.

„Мисля, че за всичко сме свикнали да се редим по опашки. По-скоро се чудя защо се получава, защото имаше РНК-ваксини“, коментира Явор Трампов.

В „Пирогов“ през дните на „зелените коридори“ ще работят 6 пункта. В един от тях ще се поставят само втори дози.

 „Ще бъдат селектирани пациенти с болки в гърлото, хрема или неразположение в последните 48 часа, защото те могат да бъдат потенциално заразени“, обясни проф. Асен Балтов.

Дълга опашка имаше и пред ВМА. Осигурени са общо 20 места за ваксинация.

 „Потокът за реваксинация е по-малък от „зеления коридор“. Ще пускаме от „зеления коридор“ и в другата зала, за да минават по-бързо хората“, каза доц. Вирсавия Васева.

Следобед опашките пред ваксинационните пунктове намаляха. За изминалото денонощие са поставени близо 27 хиляди дози. Новозаразените са 1237. Над 2800 са излекуваните, а 90 души са починали.