Няколко дни, след като в медиите се появи видеозапис от срещата на бившия шеф на столичната митница Петко Петков и мъж, който прилича на секретаря на президента по антикорупция Пламен Узунов, до средствата за масова информация беше разпратено ново видео, за което се твърди, че показва какво точно съдържа пликът, който двамата си разменят в столичен ресторант. Подател на днешното писмо е самият Петков, който потвърди това пред bTV.

По думите му кадрите са направени от видеонаблюдението на магазин за алкохол и цигари, през който той минал преди да се види с Узунов на 19 май. Срещата била в знак на благодарност за това, че президентският секретар преди години помогнал на бившия митничар за трансплантация на черен дроб в Швейцария.

„В знак на чисто човешка благодарност на 19 май се срещнах с г-н Узунов в столичен ресторант. Нито г-н Узунов, нито аз имахме притеснение да се срещнем публично в този ресторант, още повече, че на съседна маса седеше депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Малко преди това посетих магазин за алкохол, където избрах чисто мъжки подарък – бутилка ром и пури, които продавачът постави в познатата на цяла България торбичка“, пише Петков.

При публикуването на видеото от ресторанта медии и конкретни политици видяха в кадрите корупционен сюжет, тъй като в същия ден са сменени зам.-директори в митниците и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: „Какъв ром, какви пури? Виж, че не дрънка шише вътре... Никой не отрича, че тази среща я има. Единият идва конспиративно, оглежда, маха телефоните, пак сяда, пишат на бележки, прибира у вътрешния джоб, вика къде са нещата, оня вади отзад, гледа ги, не дрънчи нищо, на другия ден торбите заминават, най-вероятно, при Радев, там са назначенията“.

Петков посочва, че разполага с касовия бон и извлечението на дебитната карта и може да ги предостави на разследващите органи: „Изобщо нямаше да се занимавам с този поръчков сценарий, ако ставаше въпрос само за мен, но е очевидно, че истинската атака е срещу президентството на България“.

До момента от президентството не са коментирали случая извън определянето му като "манипулации", няма даже потвърждение за участието на Узунов в срещата.