Хванаха затворника, избягал от затворническо общежитие от открит тип в Смолян.

Той е задържан около 9 часа тази сутрин при опит да избяга от жилището си в пловдивското село Калояново, съобщиха от Окръжната прокуратура в Смолян. 18-годишният Мартин Шахънски не е оказал съпротива.

Шахънски излежавал присъда за кражба, като до този етап има шест присъди, пет от тях са през 2016 г. Той избяга от затворническото общежитие през нощта на 21 срещу 22 октомври, след което бе обявен за общодържавно издирване.

"Бягството не е от килия. Той е влязъл в банята, където има мрежа. Тоя я е сразяла и оттам е избягал през оградата на затворническото общежитие”, обясни ст. комисар Николай Димов, директор на ОД на МВР-Смолян.

"Това престъпление, което се наказва самостоятелно. За него законодателят е предвидил до три години лишаване от свобода. Това го грози като максимално наказание за това, че е избягал от затворническо общежитие, в случай че бъде признат за виновен от съда и бъде осъден”, поясни зам.-окръжният прокурор на Смолян Недко Симов.

Извършена е вътрешна проверка. Предстои да бъде изготвен доклад с оглед констатирането на евентуални пропуски в охраната. На този етап няма данни да са допуснати каквито и да било нарушения.