Католици и православни християни отбелязват Възкресение Христово. На Великден празнуваме победата на духовното над смъртта и тленността.

Според Светото писание Христос възкръсва на третия ден след като е разпнат на кръст и погребан.

Празната му гробница е открита от жените мироносци, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Вечерта преди полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение, а при обявяване на Възкресението свещеникът изнася свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи от Благодатния огън, които отнасят у дома. Божественият пламък пристигна по-рано днес от Йерусалим.

Православната традиция повелява преди Възкресение Христово да се пости. Великият пост започва 7 седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Иисус Христос на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста.

Българският патриарх Неофит оглави вечерното богослужение за Възкресение Христово в храм-паметник „Св. Александър Невски”, което включва Пасхална утреня и Златоустова литургия.

Снимка: Ладислав Цветков

На тържествената литургия присъстваха цар Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, президентът Румен Радев и първата дама Десислава Генчева, служебният премиер Огнян Герджиков, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) и бившият служебен премиер Георги Близнашки. 

В полунощ патриархът излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите „Христос Воскресе”. Ето и неговото обръщение:

Братя и сестри,

Като ученици и следовници Христови, като христоименит род, ние сме призвани всеки ден от християнския си живот да бъдем съучастници в тази Божия победа, всякога да имаме пред очи Възкръсналия от мъртвите Господ и на Него, според силите си, да се стремим – в слово и дело – да подражаваме във всичко, защото Той е залогът и за нашето спасение. Без Своето Възкресение Господ щеше да бъде само един от многобройните учители, които човечеството познава в своята хилядолетна история. Един от онези, с чиято мъдрост е изпълнена съкровищницата на човешката култура. Ала Христос е Син Божи и наш Господ. Той е „пътят и истината и животът” (Йоан. 14:6); наш вечен Учител, Наставник и Небесен Господар, Който със Своята самовластна победа над смъртта „разруши преградата”, която ни отделяше от небесата (Еф. 2:14), и Който с любящо сърце продължава да очаква всеки от нас в нашето от Бога дарувано Небесно Отечество, призовавайки ни всеки ден към истинската свобода в Светия Дух (Йоан. 8:32; 2 Кор. 3:17) и към любовта, която ни показа на Кръста.

В тази любов, чрез която се съзижда Тялото Христово (Еф. 4:16) и която апостолът нарича „свръзка на съвършенството” (Кол. 3:14), са целият смисъл и същност и на Новия Божи Завет с човечеството (Йоан. 13:34), и на основаната при съшествието на Светия Дух Църква Христова (Рим. 5:5). А пръв тази любов ни засвидетелства Сам Господ, на Чиято дивна победа днес се покланя цялото творение. Само тя може да осмисли и собствения ни живот, като покрие всеки грях и всяко престъпление против Божията свята воля. За всичко това отново ни напомня днешният пресветъл и тържествен ден. Денят на нашата непосрамена вяра, на нашата светла надежда и на от нищо непомрачимата ни радост.

Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея, и всесърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца!

Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

По традиция с настъпването на Великден хората се чукат с боядисани яйца.

В неделната сутрин богомолците могат да присъстват на пасхална вечерян, която се нарича още Второ Възкресения. По традиция на него евангелският текст за Христовото възкресение се чете на различни езици, напомняйки, че Благата вест е била отнесена от апостолите до всички народи в целия свят.

Екипът на bTV честити Великден на своите зрители и читатели и пожелава здраве, щастие и благополучие.

Христос Воскресе!