Искането за образуването на дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев е важен политически факт, който налага Народното събрание да вземе отношение.

Това каза в парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Факт е, че става дума за процедура, която тече пред независим орган на съдебната власт, а именно ВСС. Той е органът, който трябва да гарантира независимостта на съдебната власт. Когато имаме състав на ВСС обаче, който не я гарантира, а е главен изпълнител на поставянето ѝ в зависимост, това налага останалите власти да не стоят равнодушни“, смята Иванов.

„Ние нямаме никакво съмнение в оправдаността на това искане и подкрепяме действията на министъра на правосъдието. Самите ние като граждани сме искали това от ВСС и тогава той е игнорирал нашите аргументи, поради което нямаме високи очаквания, че този път той ще реагира по по-адекватен начин“, каза Христо Иванов.

По думите му последният доклад на ЕК отново ни напомня проблема с ненаказуемостта и безотговорността на главния прокурор.

„С акта „Магнитски“ България стана обект на безпрецедентна интервенция в нашия правосъден суверенитет“, каза още Иванов.

Той отново призова ВСС да отстрани Иван Гешев и да осъзнае сериозността на националния интерес, с който борави.

„Призоваваме ВСС, ако все пак образува такова производство, то да бъде публично. Нека всички видят с какви аргументи ще бъде взето едно или друго решение по тези факти“, каза Иванов.

Той поиска разговори между всички парламентарни групи за съдебната реформа. ДПС изрази готовност да участва в такъв диалог.

Парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ също подкрепи „Демократична България“ и е „за“ публичност на заседанието на ВСС.

„Когато няма публичност, има тайни. Тайните пораждат тиранията – това, в което живяхме през последните 12 години. Ние няма да го допуснем", категоричен бе адвокат Николай Хаджигенов.

„Няма да доставим ВСС в този му състав да продължи да прави свинщините, които прави. Ще участваме във всеки един дебат за правосъдна реформа и ще я направим заедно с всеки един, който иска независимо правосъдие“, каза Хаджигенов.