Хотели, заведения и търговски обекти в морските курорти са обект на нова вълна от инспекции. Инспектори към Областните дирекции по безопасност на храните в Бургас, Варна и Добрич извършват засилени проверки в морските ни курорти, съобщиха от пресслужбата на Българската агенция по безопасност на храните.
Проверките са съобразени с изискванията на действащото законодателство - съответствие на сградов фонд и оборудване, произход и правилно съхранение на суровини и храни, спазване на срока на съхранение на храните, правилното етикетиране.
Инспекторите проверяват обекти от търговската мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене, заведения, намиращи се на територията на хотелски комплекси, както и обекти, предлагащи услуга тип "all inclusive". За периода 21 - 23 май 2012 година са извършени близо 100 проверки в курортите по Черноморието. Издадени са 7 предписания за пропуски при поддържането на системите за самоконтрол и нарушения по отношение изискванията към сградовия фонд и оборудването.
Инспекторите на БАБХ са извършили още близо 3 500 проверки по официален текущ контрол на обекти от търговската мрежа и за обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни на територията на цялата страна.
Инспектори от отделите "Контрол на храни" към съответната Областна дирекция по безопасност на храните са съставили 91 акта за установено административно нарушение. Издадени са и 233 предписания, а временно е преустановена дейността на един обект. В резултат на проверките са изтеглени и бракувани 3 256 килограма хранителни продукти, 230 литра сурово мляко, 32 яйца, 21 бутилки безалкохолни напитки и 46 бутилки пиво.