Хотелиери и туроператори от Южното Черноморие заплашват с протести, ако новите правила за влизане в България спешно не бъдат отменени. Според бранша заповедта за зониране, която влезе в сила този четвъртък, може да провали сезона. 

Опасенията на хотелиерите са, че промяната на правилата всяка седмица ще доведе до непредвидимост. Вече имало  рязък спад в резервациите. 

От бранша настояват заповедта да бъде отменена най-късно до 7 юли, когато трябва да започнат чартърите с организирани руски туристи. Именно руснаците са заплашени първи да попаднат в червената зона, заради силното разпространение на Делта варианта на коронавирус. 

"Туристите ще откажат резервации, туроператорите навсякъде са ни натиснали да няма глоби при отказ  просто няма да ни платят, ако туриста откаже  и ние увисваме“, казва  хотелиер Янчо Парушев от Съюза на собствениците-Слънчев бряг.

Снимка: btvnovinite.bg

"Нашите партньори започват поетапно да се изнасят към други дестинации, изместват групи към Черна гора, други по-атрактивни места", казва туроператорът Деян Минков.

Снимка: btvnovinite.bg

"Колегите сме готови след 7-ми да правим организация за започване на протестни действия. Тази заповед не е правена с никакви консултации с бранша", казва туроператорът Иван Кирязов.

От здравното министерство отговориха за bTV, че редовното актуализиране гарантира обективност, тъй като решенията няма да се вземат еднолично от министъра на здравеопазването, а са обвързани с критерии за разпространението на коронавирусната инфекция.