Изоставеният хотел „Монтана“ се намира в полите на Витоша, малко над кв. "Симеоново". До сградата има асфалтов път, който 500 метра по-нагоре свършва в работещия и до днес хотел „Свети Георги“.

Днес думата "хотел" не описва изоставената, полуразрушена постройка, но миналото ѝ е било много по-различно и включва почти всички елементи на най-новата ни история - социализъм, Преход, пожар с неизвестен причинител и КТБ...

Снимка: Васил Богданов


„Монтана“ всъщност е бивша почивна станция на Профсъюзите. След промените, през 1992 г., тя е одържавена по силата на приет в онези години закон. Така от станция, тя става хотел - един от многото по това време във все още достъпната и гостоприемна Витоша.

Снимка: Васил Богданов


Комерсиалната кариера на двуетажната сграда със застроена площ 1200 кв.м приключва през октомври 2001 г., когато на покрива избухва пожар.

Снимка: Васил Богданов


Дали пожарът е случаен, дело на зли конкуренти или с цел понижаване стойността на имота, никой не може да каже със сигурност.

Снимка: Васил Богданов


След справка в Имотния регистър установихме, че собственик на сградата е "Критие" ООД. Дружеството е придобило сградата на 20.09.2005 г. след поредица от три бързи сделки, направени през месец.

Снимка: Васил Богданов


Тази бърза последователност от сделки се правеше преди години, за да не може някой да оспори т.нар. „заменка“.

Снимка: Васил Богданов


Справка в Търговския регистър показва, че Критие ООД е в производство по несъстоятелност, считано от 07.04.2017 г. по искане на КТБ. Повече информация по този въпрос може да се открие тук.

Снимка: Васил Богданов

С днешна дата хотелът е в състояние, напълно отговарящо на събитията, описани по-горе - буквално в състояние на разпад, с оголени до тухла стени, избити прозорци и куп места, които могат да се превърнат в смъртоносен капан за невнимателния изследовател.

Снимка: Васил Богданов

В момента всеки може да влезе и да пострада от падащи отломки или да падне от някой разрушен балкон. От графитите по стените е видно, че тук често влизат младежи.

Снимка: Васил Богданов

Цялата история с още снимки можете да проследите в LadyZone.bg