България е договорила нови 140 млн. кубически метра газ, различен от руските доставки на синьо гориво. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг.

"Щастлива съм да съобщя, че на терминала в Ревитуза пристига танкер, който ще достави газ от САЩ. Това е възможно благодарение на договора с холандска компания - един от лидерите на пазара на втечнен природен газ. Тази доставка е на по-ниски цени от досегашните", поясни Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

Количествата, които са доставени, са 90 млн. куб. метра за второто тримесечие, и още 50 млн. куб. метра за третото тримесечие.

За сравнение, потреблението на природен газ възлиза на над 3,5 млрд. кубически метра на година (т.е. договореното сега би стигнало за около 4% от потреблението-б.р.), като огромната част от синьото гориво идва от Русия. Максималното дневно потребление на страната ни е 20 млн. куб. метра.

"Доставчикът депозира официално писмо до Министерство на енергетиката с ясно заявление за участие на пазара на газ в България и иска да участва в доставките на газ с около 500 млн. куб. метра през следващите пет години", каза още министър Петкова.

„Ще поискаме от КЕВР намаление на цената на газа за третото тримесечие на 2019 г.”, каза от своя страна Николай Павлов, директор на „Булгаргаз".

"Беше направен задълбочен анализ на борсовите пазари, който показа, че са налице условия и възможности за доставка в България на по-ниска цена от тази, която имаме по дъгосрочния договор с наши партньори", заяви Павлов.

„Получихме три оферти и трите бяха на цени по-ниски от действащата в момента доставна цена", допълни той, уточнявайки, че българският потребител ще се възползва от новата доставна цена през есенно-зимния сезон.

Газопреносната мрежа на България и Гърция позволява до 5 млн. кубични метра на ден да влязат от територията на Гърция, включително от терминала за втечнен природен газ от Ревитуза и да бъдат използвани тези количества за целите на българския пазар, обясни директорът на „Булгартрангаз" Владимир Малинов.

„Нашата амбиция е борсата за газ да започне да функционира от 1 октомври тази година", каза още той.