Хиляди украинци, настанени по Черноморието, са без достъп до безплатна медицинска помощ. За да ги прегледат, личните лекари настояват за ясен алгоритъм и заплащане. В резултат на това натоварена се оказва Спешната помощ.

Часът е едва 9 сутринта, а екипът на фелдшер Мария Русинова е посетил четири адреса с украински бежанци в Слънчев бряг. 

"Те смятат, че обадят ли се на 112, ще отиде доктор педиатър да ги прегледа. Аз не мога да го прегледам детенце на една годинка с разстройство, повръщане", обясни медицинският фелдшер от ЦСМП – Бургас Мария Русинова.

"За останалите случаи трябва да заплащат, като повечето медицински центрове предлагат цена на преглед от 40 лв.“, каза Ивелина Маринова, асистент-директор на хотелски комплекс.

По данни на полицията, адресно регистрираните украински бежанци в Бургаска област са близо 40 000. Няма нито един лекар, който да предлага безплатна медицинска помощ, а това натоварва Бърза помощ.  

"Нашата работа изостава - катастрофи, инфаркти, инсулти. Някой, докато чака, може и да умре!", каза Мария Русинова.


За разлика от Бургас в София има лекари, които преглеждат доброволно. В кабинета на д-р Деница Даскалова срещаме Юлия и двете й деца.

„Трябваше много дълго време да търсим лекар, който да ги прегледа, защото не всички лекари преглеждат деца“, обясни Юлия Волентир.

Всички лекари, пожелали да бъдат доброволци, са обявени в Единния информационен портал "България за Украйна".

„Все още реално записани бежанци в практиката към момента нямам. Имам бежанци, които съм преглеждала абсолютно на доброволни начала, безвъзмездно от моя страна“, информира д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

От Министерството на здравеопазването казаха, че на второ четене депутатите са взели решение украинците да имат права на здравноосигурени лица и да могат да ползват при необходимост медицинска помощ наравно с българските граждани за срока на временната закрила. Предстои правителството да реши при какви условия ще се получава помощта.

По темата работиха Лора Стаматис и Бесте Сабри.