В навечерието на един от най-светлите и обичани празници у нас - Денят на славянската писменост и култура, в България пристигнаха частици от светите братя Кирил и Методий.

Мощите на равноапостолите са изложени за всенародно поклонение в храма „Света Неделя“ в София.

Дълга е опашката от желаещи да се докоснат до светите частици от създателите на славянската азбука. Мощите на двамата братя напускат Света гора за първи път за поклонение в славянска държава. Те се съхраняват на Атон от 4 десетилетия, след като Римокатолическата църва разреши те да бъдат пренесени обратно.

Снимка: Ладислав Цветков

С литийно шествие в сърцето на София и с камбанен звън те бяха внесени в храма „Света Неделя“.

За Александър Високомогилски утрешният празник ще бъде по-специален. „Аз вярвам, че всъщност частица от самите братя днес са с нас. Това усилва тяхното лично индивидуално присъствие, това е все едно че те лично са ни дошли на гости“, смята Александър.

Той посрещна мощите в храма „Света Неделя“, а те бяха тържествено внесени с литийно шествие през центъра на София. 

В свое писмено приветствие до поклонниците, негово светейшество патриарх Неофит напомня за делото на светите братя, което България ще отбележи тържествено утре.

„Благодарение на делото на тези титани на духа България е и ще бъде държава на духа, защото от тях до днес делото им се продължава от стойностни човеци, които поддържат образованието и културата. Бог да пази всички тях!“, се казва в приветствието на патриарха.

Снимка: Ладислав Цветков

Държавният глава Румен Радев заедно с  вицепрезидента и кмета на София бяха сред официалните лица, които посрещнаха в София светинята, която се съхранява от четири десетилетия в Атон.

„За първи път тези мощи се изнасят към славянска страна, това е безспорно признание за нас и за святото дело на братята“, отбеляза държавният глава.

Кост от ръката на Свети Кирил и две ребра от Свети Методий, а между тях: частица от Светия Христов кръст. До тях може да се докосне всеки и на празничния 24 май.

И още в първите минути се изви опашка. Ако се наложи,  храм „Света Неделя“ ще работи и през нощта. Мощите ще бъдат под непрекъсната охрана.