Ръководството на Националното сдружение на общините по въпроса с назначенията в Хасково няма становище и няма как да има, защото то не е политически арбитър, за да решава и да бъде страна по един или друг въпрос. Това каза в предаването „Лице в лице” Хасан Азис, кмет на Кърджали, член на ръководството на ДПС и зам.-председател на Сдружението на общините.

По думите му това е тенденция, която се наблюдава през последната една година за такъв тип намеса, но така или иначе политическите назначения винаги са били много чувствителна тема в обществеността.

„Тук основната отговорност до какво степен политическите назначения ще бъдат доминирани над нормалните назначения на съответните кадри, които отговарят на определени критерии е въпрос на политическа зрялост и отговорност на политическата партия.

Всеки от кметовете, в зависимост от своя опит и подход, в координация с партията решават да не прескочат границите на тази чувствителност. Явно в Хасково тази граница е прескочена многократно и затова се появява този проблем”.

Местната власт след изборите трябва да бъде оставена да работи спокойно, в добра координация с хората, между кмета на общината, Общинския съвет, народните представители, допълни Хасан Азис.

Според него кметовете трябва да бъдат оставени да вършат своята работа в допустими граници на чувствителност, за да не се получават подобни неща.

Във връзка с информациите, че община Кърджали ще получи 14 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от държавата, Хасан Азис поясни, че парите са 13 млн. 856 хил. лв. и са по оперативна програма „Региони в растеж”.

По думите му общината е подготвила документите си и е подписала договори за образователната инфраструктура. Възползвала се е от оперативната програма без да вземе една стотинка от националния бюджет.

Община Кърджали за последните 50-60 г. прави най-голямата си инвестиция в областта на образованието, допълни Хасан Азис.

Той обясни, че парите ще отидат за петте големи училища, които ще бъдат санирани и ще бъдат оборудвани с най-нова техника.

Също така една от детските градини, която повече от 30 години не функционира, ще получи финансиране от порядъка на 1 млн. и 600 хиляди лв. и ще стане най-модерната детска градина в България.

Хасан Азис допълни, че всяка година община Кърджали дофинансира специфични дейности, които трябва да финансира държавата.

„От местните приходи за един мандат, за 4 години, ние дофинансираме дейност, която държавата трябва да подпомага. Подпомагаме с 1 милион и 500 хил. лева общините – слетите паралелки, недостигът на заплати в училищата, ремонти, дейности, които се извършват в училищата.

Кметът на Кърджали допълни, че от сдружението на общините не са съгласни с предлаганите промени в такса „Смет”.

Поискали са дълъг период от време, в който да направят информационна кампания, за да обяснят на хората как и по какъв начин ще се формира такса смет, предвид новите методи, които се предлагат.

На второ място са поискали още един метод, който да присъства във всички други предложения в Закона за местните данъци и такси – това е методът за РЗП.

На трето място в никакъв случай общините не са в противоречие с местния бизнес по отношение на Закона за местните данъци и такси.

Очакваме добро развитие предвид на предложенията и срещите, които сме имали с различните парламентарни групи, допълни Хасан Азис.