Сигурен съм, че скоро България ще бъде приета в Шенген. Това е в интерес на Европейския съюз. С тези думи министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич Радман изрази подкрепата на Загреб за присъединяването на България към Шенгенското пространство по време на среща с министър-председателя акад. Николай Денков.

Премиерът посочи, че премахването на граничния контрол между България и Гърция и България и Румъния би дало възможност охраната от тези граници да бъде пренасочена към границите със Сърбия и Турция, където мигрантският натиск е най-силен. Акад. Денков изтъкна също икономически и екологични предимства на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Радман е на официално посещение в София по покана на вицепремиера и министъра на външните работи Мария Габриел.

„Настоящото посещение е знаково, защото това е първото официално посещение на външен министър в България след формиране на новото българско правителство. Това говори за нашето общо желание заедно да постигнем още по-висока степен на координация на позициите на България и Хърватия по ключови теми от регионалния, европейския и международния дневен ред. Благодаря на министър Радман за категоричната подкрепа за присъединяването на страната ни към Шенген, еврозоната и ОИСР“, подчерта Мария Габриел.

„Европейският съюз ще повиши своята сигурност с приемането на България в Шенгенското пространство“, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с хърватския външен министър.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков поздрави Хърватия с членството й в Шенген и Еврозоната. Той благодари за подкрепата, която България получава и на която разчита за постигане на тези цели. Приемането на решение за присъединяване на България към Шенген по време на предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС остава наш основен приоритет и високо ще оценим подкрепата на Хърватия през следващите няколко месеца, добави председателят на парламента.