На изпита по български език и литература седмокласниците писаха преразказ от името на неутрален разказвач на историята в творбата „Талисманът“ на Красимир Бачков.

Децата са харесали разказа и не го смятат за труден, показва анкета на bTV.

Авторът е превеждан на английски, руски, украински и словашки. Произведението е писано специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в 7. клас.

Красимир Бачков коментира пред кореспондента на bTV във Варна Йордан Фотев, че основното послание на творбата е човещината.

„Човещина, която загубихме през последните години и от която имаме най-голяма нужда. Повече от парите, повече от други суети. Това се опитах да напиша и се надявам да са ме разбрали“, каза Бачков.

Той лично е бил квестор на изпита днес и децата, излизащи от стаите, му казали, че разказът е хубав и е бил лесен за тях.

Близо 100 хил. ученици от 7. и 10. клас се явиха на матура по български език и литература.

Една от задачите на десетокласниците беше свързана с формулиране на теза по темата „Човекът и общуването“, а друга изискваше да се напише резюме върху откъс от произведението „Дърво без корен“ на Николай Хайтов.